Biografi

Sammanfattande CV: Född 1978 i Skuggarvet. Uppväxt i Falun. Bosatt i Stockholm 1998-2013, nu tillbaka i Falun. Arbetar som frilansande sångerska och sångpedagog.
Utbildning
1998-2004 Examen: Musiker, svensk folkmusik. Kungliga Musikhögksolan, Stockholm.
1997-1998 Svensk folkmusik. Musikkonservatoriet Falun.
1994-1997 Estetiska programmet. Inriktning musik, med profilering mot svensk folkmusik ochafroamerikansk tradition. Haraldsbogymnasiet, Falun.

Arbetslivserfarenhet och meriter, i urval:
2012-2013 Skriver låtar, spelar in och mixar/producerar skiva tillsammans med Göran
Petersson, Brus & Knaster.
2011 Turnerar med eget band. Solist tillsammans med Scenkonst Sörmland. Turnerar med Clas Yngström. Ett samarbete som pågått sedan 2000.
2010 Spelar Karin Månsdotter i ”Erik” på Folkoperan i Stockholm. Sångerska och skådespelare.
Ger ut andra skivan under eget namn; Nattfjäril – Malin Foxdal sjunger Gillian Welch på
svenska- på egna labeln Blue Sparrow Music.
2008 Ger ut skiva med Irmelin. Turné i Sverige och Taiwan. Gruppen vinner silvermedalj i Taiwan International Choral Competition.
Sångerska och skådespelare, samt skapar teatermusik i ”Mordet på min pappa kungen” -
Teater i Haga.
2007 Debuterar som artist under eget namn med band. Ger ut skivan Jag längtade (trad svensk folkmusik). Turnerar i Sverige.
2004-2006 Huvudsolist i Nils Lindbergs Requiem. Turné i Tyskland.
Ger ut vokalgruppen Irmelins debutskiva på egna labeln Sagor & Sång.
Turnerar med gruppen 2006-2009, bl a i Japan.
Urpremiär för Brorslotten, musikteater om Faluns tidiga historia.
Huvudroll som sångerska och berättare. Manusförfattare, kompositör och producent.
Turné i Sverige, föreställningar för offentlighet och skolor.
Ger ut föreställningen på cd, på egna labeln Sagor & Sång.
2000-2005 Sångerska i Electric Folk. Två skivor utgivna med gruppen. Turneer i Sverige och Norge.
Stipendier:
2011 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
2010 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
2008 Stipendium för ”Mordet på min pappa kungen”, Sparbanksstiftelsen Första
2006 Stipendium, STIM
2005 Stipendium, Musikerförbundet
2005 Stipendium, Sparbanksstiftelsen Första
2004 Stipendium, Sparbanksstiftelsen Dalarna
2001 Stipendium, Landstinget Dalarna

Malin Foxdal är född 1978 i Skuggarvet, en liten by utanför Sundborn i Dalarna. Där bodde hon sina första åtta år innan familjen flyttade till den gamla gruvarbetarstadsdelen Elsborg i Falun. Malin började sin sångliga bana i barnkören vid fyra års ålder och började skola sin röst med klassiska sånglektioner när hon var elva. Samma år medverkade hon på sin första och enda LP. En skiva med folkliga koraler från Dalarna arrangerade för kör, med Maria Röjås som solist. Det var då som intresset för folkmusik väcktes och fascinationen för det folkliga sättet att sjunga. Sin första stora solistroll fick hon dock redan som nioåring, i en konsert med Georg Riedel i Kristinehallen i Falun.
Den musikdramatiska banan inleddes tio år senare, med en av huvudrollerna i African Madonna, en konsert som bygger på afrikansk traditionell musik och västerländsk kyrkomusik.

På musikestetiska gymnasieprogrammet i Falun träffade Malin Clas Yngström, som tog med henne på bluesklubbar och lät henne gästa honom på Fasching och Mosebacke i Stockholm. Så småningom utvecklades samarbetet till den akustiska duon Two Blue som numera utvidgats till spännande samarbeten med olika musiker från jordens alla hörn.
På gymnasiet tog också folkmusikintresset fart och Malin började sjunga för Maria Röjås.

Malin blev antagen till folkmusiklinjen på Musikkonservatoriet i Falun och fortsatte där att studera för bl a Maria Röjås och Agneta Stolpe. Efter ett år blev hon antagen till Musikhögskolan i Stockholm och gick Musikerutbildningen på folkmusikinstitutionen i fyra år, där hon sjöng för Gunnel Mauritzson, Susanne Rosenberg och Lena Willemark.

Under den här tiden var hon också medlem i grupperna Electric Folk och Fylke. Den förra en folkrockgrupp med bl a Kebnekajse och Fairport Convention som inspirationskällor. Den senare en trio bestående av elbas, sax och sång. Ett forum för egen musik med fri improvisation som arbetsmetod. Den musik som Malin skrev för gruppen blev senare belönad med kompositionsstipendium från STIM. På skolan inledde hon också sitt samarbete med Karin Ericsson Back och Maria Misgeld. Tillsammans startade de vokalgruppen IRMELIN, som på senare år har varit en stor del av Malins yrkesliv.
Under sitt sista år vid Musikhögskolan skrev och producerade Malin berättarföreställningen Brorslotten, tillsammans med Jon Holmén och Jonas Brandin. Föreställningen gick för fulla hus under premiäruppsättningen i Falun 2004 och har sedan dess varit på turné i övriga Sverige, samt givits ut på skiva.

Malin tilldelades stipendium från Landstinget Dalarna 2001 med motiveringen:
”(…)Med stark scenisk utstrålning arbetar hon i sitt konstnärskap med ung musik - inspirerad av traditioner - från folkmusik till blues.”

I december 2004 fick hon motta Falu kommuns kulturstipendium med motiveringen: ”(…)för sin skicklighet och mognad som författare och kompositör. Dessutom har hon visat sin begåvning som skådespelare, sångare och författare i Brorslotten (…)”

2005 fick Malin för första gången vara solist i Nils Lindbergs Reqiuem, ett verk som bygger på klassiskt, jazz och folkmusik, för tre solister, stor orkester och kör. Malin har huvudrollen (ursprungligen skriven för Lena Willemark) i detta magnifika verk och har nu flera gånger varit på turné i Europa, bl a tillsammans med Margareta Bengtson (fd Jalkeus och sopran i The Real Group).
År 2007 började Malin sitt arbete med det som skulle resultera i kritikerrosade skivan Jag längtade. På skivan medverkar bl a Emma Reid, Esbjörn Hazelius, Olle Eriksson och Göran Wennerbrandt.
Sedan skivan släpptes har Malin turnerat landet runt med sitt band, vunnit silvermedalj med IRMELIN i internationell a capella-tävling i Taiwan, sjungit blues till Clas Yngströms gitarr, spelat in en duett med Peter Carlsson & Blå Grodorna, samt samarbetat med Kalle Moreus och Bengan Jansson.
I januari 2010 släpptes Nattfjäril - Malin Foxdal sjunger Gillian Welch på svenska och i maj kom Kalle Moreus soloskiva Underbart, där Malin medverkar på två spår. Under våren spelade Malin också Karin Månsdotter i en musikteaterföreställning på Folkoperan i Stockholm.
Sommaren bjöd på turné med bandet, solistframträdande på Dalhalla med Kalle Moreus, samt det nya spännande samarbetet med vispoeten Dan Viktor Andersson.
I december var det premiär för en julkonsert med Malin som solist, där hon också arrangerat folklig julmusik för sig själv, musiker och kammarkör.

2011-2012 har Malin turnerat med sina olika akter och arbetat med sitt nya album Lång väg hem, som släpps sommaren 2013.