Recensioner


Alla - 2009:
Jan - Feb - Mar - Apr - Maj - Jun - Jul - Aug - Sep - Okt - Nov - Dec
 

2009-07-10
"(...) Torsdagkvällens konsert bjöd på en härlig mix av både folkmusik och visa kryddad med bluegrass, country samt med ett stänk av blues från Mississippideltat. (...) man slås direkt av soundet som Malin Foxdal och bandet frambringar, det låter ameriaksnkt men ändå med det svenska i i grunden. Det här är ju bra, mycket bra, tänker jag. När sedan en visa från Äppelbo blir till en kvidande blues med skönt musnpel av Magnus Zetterlund, då är jag såld. Förutom dalalåtarna finns en del Dan Andersson, Bellman samt Taube på repertoaren, alla med lekfulla och fräscha arrangemang, men framförda med lyhördhet, scennärvaro och finess. (...) Malin Foxdal har en röst som berör och en utsrålning och scenglädje som får alla att bara vilja ha mer."
Mats Norin, Hälsinglands Tidning

2009-03-17

”Sångerskan Malin Foxdal har ett rutinerat, lyhörd band som vågar ta ut svängarna och de små, subtila nyanserna i sin musik. (…)Tillsammans har det här gänget lyckats skapat ett alldeles eget uttryck, ett effektivt och mjukt berättarvapen. Intelligent, innerligt och dramatiskt berättande, suger och drillar Malin fram berättelser och dikter ur visskattekistan. Starka bilder och känslor, brottstycken ur vardagsliv i fornstora dar levereras i ett udda teamwork med musikerna. Malins rena, nyanserade stämma fungerar som ett huvudinstrument i en komplett ljudbild. Influenser från den amerikanska folkmusiken och bluesen förstärker, förunderligt nog, det typiskt svenska hos Bellman och Dan Anderson.
(…)Malin Foxdals sökande efter det egna uttrycket bland folkrock, blues och konstmusik tycks ha nått målet. Malin & Co har lyckats få en alldeles egen berättarteknik i folkmusiken, ofta med en underström av bluesfeeeling.”

 


Bjarnemagazinet, Åstorp

2009-01-29
”(…)Och jag vet inte hur det går till, men mot slutet är man trollbunden. Både av musiken och av texterna, som bärs fram av Foxdals breda register som sångerska. Hon tillhör den där sorten som kan ta fram en berättelse. Två ord räcker sen vill man höra fortsättningen.(…) När hon är som bäst närmar hon sig mörkret i vistraditionen. Den brustna kärleken. Sorgen. Döden. Hon tar genren till en helt nivå genom att väva samman svenskheten med blues, bluegrass och amerikansk folkmusik. Låtarna börjar ofta som små antydningar till musik. Det hyperkompetenta bandet petar lite på sina instrument, som alla verkar vara hundraåriga klenoder. Sedan växer arrangemangen ut och blir oemotståndligt medryckande. Det svänger som satan när det svänger som mest.”
Jesper Bengtsson, Eskilstuna Kuriren

2009-01-28
”Med charm kan man komma långt. Är man dessutom genommusikalisk och kreativ kan man komma hur långt som helst. Malin Foxdal är en dalkulla stadigt förankrad i den svenska folkmusiktraditionen men hon tillåter sig att låna friskt och fritt från andra musikgenrer och lyckas skapa ett eget, personligt uttryck som känns nytt och modernt.(…) Den amerikanska bluegrass och countrysångerskan Gillian Welch har betytt mycket för Malin Foxdal, som har översatt flera av hennes texter till svenska. Allra vackrast är tolkningen av Annabelle, där inlånade Mia Marins fiol driver på och suggestivt frammanar bilden av den oroliga moderns förtvivlan över en förlorad dotter. Hon säger sig också känna igen sin egen historia i låten En enda krona, en av konsertens snabba, medryckande countrylåtar med skön stämsång. De båda sångerskorna har stora likheter och sångerna lägger sig väl tillrätta i Foxdals tappning. Men det är i de svenska visorna som Malin Foxdal briljerar (…)Sången tycks så självklar och helt utan ansträngning trots de många drillningarna och oförutsägbara melodivändningarna och den klart klingande rösten samsas väl med det smeksamma kompet.(…) under kvällens gång visar Malin Foxdal i sina lekfullt nyskapande arrangemang att både hennes röst och de berättande texterna bara berikas av att de olika instrumenten får visa upp sina olika karaktärer av allt från metallisk slide till citterns dova klang.”
Lisbeth Sommarström, Södermanlands Nyheter