Recensioner


Alla - 2010:
Jan - Feb - Mar - Apr - Maj - Jun - Jul - Aug - Sep - Okt - Nov - Dec
 

2010-04-16
"(...) Märta, som Birgit Carlstén inte bara ger ett oförglömligt ansikte utan också repliker så vassa att man nästan tycker sig se revorna i taket. (...) folkvisestuket i Malin Foxdals späda röst gör hennes Karin värd att höra på (...) Jonas Åhnbergs konster som narren Herkules är kul att titta på. (...)
Carl-Gunnar Åhlén, SvD

2010-04-16
"Med utgångspunkt i Ture Rangströms märkligt arkaiska, expressiva tonspråk har Jonas Nerbe och StockholmsMusikTeater skapat ett slags musikaliskt drama (...) Som Erik XIV gör Jonas Nerbe ett närgånget studium av kungen och Lars Bethke en auktoritativ tolkning av Jöran Persson. Malin Foxdal som Karin Månsdotter framstår som den osäkra men starka unga flicka hon förväntas vara, medan Birgit Carlstén med matriarkal pondus ger relief åt Märta Sture. Cirkusartisten Jonas Åhnberg som hovnarren tar dock hem de flesta poängerna med sina distanserande konster och underfundiga repliker. (...)
Jan Kask, UNT

2010-04-16
"(...) Här uppstår också ett förtroligt vänskapsband med publiken som Jonas Nerbe är en mästare på att skapa. (...) medan narren Herkules (Jonas Åhnberg)  snyggt skissar fram tidsandan i skarven mellan medeltid och renässans. (...) Birgit Carlstén dubblerar som ärkefienden ´Kung Märta´ och Eriks mentor Dionysius Beurreus. Hennes barska framtoning och ruffiga sångstil kontrasterar mot Malin Foxdals fina folkton som Karin Månsdotter. (...)
´Erik´ är en pigg och sevärd uppsättning, där historiska fakta varvas med moderna berättargrepp."
Johanna Paulsson, DN

2010-04-15
"Foxdal imponerar.
(...) Malin Foxdal har en fin röst och ger rollen som Karin Månsdotter tydliga folkvisetoner. Med den fina insatsen i kammaroperan Erik erövrar den breda sångerskan ännu en genre. (...) Jonas Nerbe är tekniskt skicklig i titelrollen Erik (...) Mer modern är i så fall Lars Bethke som den kalle, oberörde Jöran Persson. Han förkroppsligar en annan typ av makt än kungens, nämligen den streberaktige demokratens. (...)"
Hedvig Weibul, Falu Kuriren

2010-03-01
"(...) Malin kompas av ett helt briljant band med Esbjörn Hazelius, Emma Reid och Mattias Pérez i spetsen. Hon sjunger med känsla och det är fina låtar hon har valt. (...) musiken är helt enkelt strålande!"
Peter Ahlbom, Spelmannen

2010-02-26
"På Nattfjäril lyckas Malin Foxdal med konststycket att ge nytt liv i Gillian Welch redan superba sånger, här med svenska texter av Malin själv. Hennes ljuva stämma, förtrollande vacker och klar som en fjällbäck, passar utmärkt till Welchs musik, men ger också, tack vare hennes rötter i svensk folkmusik, låtarna en ny dimension. Och det är främst detta lyckade möte mellan nordisk folkton och amerikansk folk som ger skivan ett berättigande och gör den till mycket mer än ordinär coverplatta. Till sin hjälp har Foxdal ett gäng eminenta folkmusiker som väver samman allt till en bedårande vacker musikalisk fond som sjuder av liv."
Dan Marklund-Piteåtidnigen

2010-02-16
"Musik främst av Gillian Welch och David Rawlings, kärleksfullt och elegant överförd till svenska av den allt bättre Malin Foxdal, som här verkligen gjort den till sin. Inga övertoner, bara den självklara musikalitet och jordton som också alltid präglat Welch.
Den lika flinke som flitige Esbjörn Hazelius, utsökt på alla sorters stränginstrument, Emma Reids fiol, ja, spelet är gott på alla händer. Heja Foxdal."
Betyg: 4

Ulf Johansson, Göteborgs Posten

2010-02-09
"Som jag har väntat på Malin Foxdals andra soloskiva! Här är den nu och resultatet är kongenialt och genialt! Skivan Nattfjäril har allt; superbra musiker, underbara texter och arrangemang som berör, proffsigt konvolut och självklart den mångsidiga Foxdals uttrycksfulla sång. Hennes röst förmedlar en naturlig varm innerlighet och självklar äkthet i denna sammansmältning av svensk och amerikansk folkmusik, som är Foxdals eget unika signum. Jag hörde henne på Stallet i Stockholm för några år sedan då hon turnerade med sin kritikerrosade debutskiva Jag längtade (2007). Visst är Foxdal en naturbegåvning på scen i både folkton och Bellman, men det var hennes personliga tolkningar på svenska av den amerikanska sångerskan Gillian Welch låtar som verkligen grep tag om hjärtat. Särskilt den sorgliga historien om Annabelle, som Malin nu framför med samma starka närvaro på skivan. ´Foxdalsoundet´skapas förstås också tillsammans med några av Sveriges bästa folkmusiker, Esbjörn Hazelius såklart, Emma Reid, Mattias Pérez, Olle Eriksson, samt extrahjälp av Magnus Zetterlund och Anna Foxdal. Nattfjäril är en ren njutning av en artist som hittat hem!"
Alexandra Ullsten, Lira

2010-02-09
"Malin Foxdal sjunger några av Gillian Welchs och David Rawlings bästa visor på svenska i egna, luftigt ljusa arrangemang. Respektfulla låtlån vävs till ett sympatiskt dräkttyg som sveper sig runt en blandning av svenska, amerikanska och keltiska folktoner. Musiksömmarna är välsydda med den värme som strömmar genom Malin Foxdal och hennes fem proffsigt skapande musikkamrater. Nattfjäril flyter fram på en ström av ljuv sälta."
Lars Åbom, Östgötacorrespondenten

2010-02-08
"(...) Malin Foxdal har lyckats bra med sina föresatser. Hon har skrivit sångbar lyrik på svenska som står i paritet till Gillian Welch originaltexter. Här och var översätter hon rakt av som i låten ”Allt är fritt nu”. Det är en svidande anklagelse mot den gratiskultur som breder ut sig i fildelningens namn. ”Allt jag gjort får nån annan ta åt sig äran för”.
Malin Foxdal omger sig med en oerhört kompetent grupp av musiker. (...) Arrangemangen ger utrymme för spontanitet i uttrycken (...)"

Ulf Lundén, Dalademokraten

2010-02-05
Bäst just nu - enligt Magnus Eriksson - Rootsy

"Folksångerskan Malin Foxdal gjorde fin folkrock med gruppen Electric Folk för ett tiotal år sedan. Hon har sjungit akustisk blues med Clas Yngström, och hon gjorde en mycket bra skiva med a cappella-gruppen Irmelin häromåret. För ett par ett år sedan kom också hennes solodebut, »Jag längtade« (www.rootsy.nu/recension.php?id=778).

 Redan där präglades Malin Foxdals musik av en genomtänkt stilintegration. Koraler och folkvisor blandades med Dan Andersson-tolkningar och annat material där arrangemangen vackert integrerade country och deltablues med folkmusiken.

På sin nya skiva »Nattfjäril« för Malin Foxdal sin integrativa estetik ännu ett steg. Skivan domineras av Gillian Welchs sånger, med svenska texter av Malin Foxdal. Men där finns även några spår som spränger Gillian Welch-ramen, som »När du går« (den traditionella »Your Long Journey«) med utsökt stämsång och »Sång om en dröm« i en a cappella-version där Malin och Anna Foxdal tolkar sången än mer lågmält än Amazing Rhythm Aces original, alltså »The Beautiful Lie« från »Stacked Deck«. Det låtvalet är ännu vanskligare än Gillian Welch-originalen.

Men vanskligt eller inte, Malin Foxdal har gjort ännu en makalöst bra skiva. Hon sjunger genomgående med en folksångsteknik, med några få eftergifter till ett kommersiellt mer gångbart vistänkande. Malin Foxdals röst ramas in av sparsmakat precisa insatser av musiker som Esbjörn Hazelius (cittern, oktavmandolin och gitarr), Mattias Pérez (dobro, mandolin, tolvsträngad gitarr), Magnus Zetterlund (mandoliner) och violinisten Emma Reid. Allt komp utgörs av sträng- och stråkinstrument, vilket ger en öppnare ljudbild där rösterna får expandera samtidigt som de bevarar sin skarpskurna konkretion.

Så fogar Malin Foxdal in Gillian Welchs sånger i ett eget, musikaliskt universum. Sånger som »One More Dollar«, »Annabelle«, »Barroom Girls«, »Everything Is Free« och »Elvis Presley Blues« växer organiskt in i nya sammanhang, där cittern, dobro och nordisk folksång ger nya ramar och skapar en ny helhet. Det visar vilka möjligheter sångerna rymmer; de kan realiseras i nya kontexter i en tolkningsprocess som skapar ständigt ny aktualitet och tolkar nya erfarenheter.

Malin Foxdals egenartade tolkningar är bara början på det betydelseskapandet."

Magnus Eriksson, Rootsy

2010-02-05
"Välutbildade och mycket begåvade sångerskan Malin Foxdal är tillbaka med en smakfull mix av svensk, amerikansk och keltisk folkton. Hon gör sina personliga och välformulerade tolkningar av den amerikanska sångerskan och kompositören Gillian Welch. Det är mjuk country, rivig bluegrass och svängig brittisk folkmusik. Malin har en säker och njutbar röst och hennes välgjorda arrangemang klär musiken till fest med lite ovanliga instrument som mandolin, cittern och dobro. Jag tänker lite på Turid när jag hör Malin. (...) En eloge också till skaparna av omslaget, det snyggaste jag sett på år och dar."
Betyg: 4 tändstickor
Bo Levander, Jönköpingsposten

2010-02-05
"(...) Den är personligt formad, skir och kantad av smärta och livsöden (...)"
Stefan Forsberg, Sundsvalls Tidning